Ricotta
Ricotta jest tradycyjnym, włoskim serem twarogowym niedojrzewającym. Produkowana jest z serwatki uzyskanej bezpośrednio przy produkcji sera mozzarella.
Ricotta posiada cenne właściwości odżywcze, albowiem jej głównym składnikiem są albuminy i globuliny - proste białka, o bardzo wysokiej wartości odżywczej, łatwo przyswajalne przez organizm ludzki. Dodatkowe zalety takie jak niska zawartość tłuszczu i wysoka zawartość wapnia sprawiają, że jest to produkt szczególnie polecany osobom dbającym o zdrowie, jak również dzieciom, kobietom w ciąży czy osobom w okresie hospitalizacji.
Ricotta znajduje szerokie zastosowanie w gastronomi, zarówno w daniach wytrawnych, jak i słodkich. Idealna do deserów, ciast, pierogów, naleśników, makaronów. Serwowana w towarzystwie świeżych owoców (np. malin z dodatkiem mięty), konfitur, szpinaku, miodu, łososia czy przypraw.
Skład: Serwatka z mleka krowiego, kwas mlekowy, sól.
Nazwa artykułu | Opakowanie jednostkowe | Rodzaj opakowania | Opakowanie zbiorcze |
---|---|---|---|
Ricotta | 350 g | próżniowo w woreczek foliowy | karton 27 sztuk |
10 kg | worek foliowy lub wiaderko | - | |
Ricotta mielona | 250 g | kubek plastikowy 250 ml | paletka 12 sztuk |
1 kg | wiaderko 1 l | - | |
10 kg | wiaderko 10 l | - | |
Ricotta prasowana | 10 kg | próżniowo w worek foliowy | - |